Jdi na obsah Jdi na menu

Návody

Návod pro přežití první noci

Abyste ale v pořádku a nezaskočení přežili první noc, slouží k tomu tento krátký a stručný návod. Vše, co pro první přežití budete potřebovat, je:

  • Úkryt
  • Světlo
  • Odvahu
  • Zbraň

Jak všechny tyto věci obstarat se dozvíte v těchto krocích:

Takto například může vypadat první obydlí

1. Kreativně si najděte místo pro vytvoření svého úkrytu

Nebojte se využít vygenerované krajiny! Můžete spát v jeskyni, můžete si udělat místečko pod stromem, nebo co takhle pískovou boudu? Vaše kreativita musí běžet na plné obrátky! Nezapomeňte že nejde jen o funkčnost ale také vzhled.

Uhlí

2. Hledejte rychle suroviny

V Minecraftu běží čas trošku rychleji. Hledejte potřebné suroviny! Určite budete potřebovat tyto tři druhy surovin:

  • Dřevo
  • Kamení
  • Uhlí

Pokud první dvě suroviny první den nebudete mít nasekány, nasbírány, vaše šance na přežití se ztenčuje!

3. Naučte se craftit (kombinovat bloky)

Abyste si mohli vytvořit vaše první nástroje, budete se muset naučit craftit. Cože to znamená? Musíte ukládat bloky do mřížky 2×2 nebo 3×3 podle podobných tvarů, které si časem zapamatujete.

Zkusíme si nacraftit první věc? Dobře! Zkusme třeba vyložit stoleček (Workbench). Ukutali jsme tedy bloky, které se nazývají Klády nebo polínka (Log), chihi. Můžeme si odškrtnout první bod na seznamu pro přežití. Dřevo tedy škrtáme.

Teď musíme tyto klády zpracovat na dřevo. A tomu už se říká crafting. Otevřeme si tedy pomocí klávesy [I] Inventář, a napravo od vaší postavičky můžeme vidět 2×2 mřížku na craftění.

A co teď? Prostě tam strčte ty klády! :D Hned napravo se vám zobrazí výsledný produkt – Dřevo.

A co teď s tím dřevem? Postavíme si Workbench, který nám poskytne větší mřížku na craftění. Zaplníme tedy mřížku 2×2 dřevem. Voilá! Máme Workbench!

Nyní musíte recepty na craftění dalších objektů buď zkoušet sami, nebo si je přečíst na minepedii.

4. První nástroje

Vašim prvním nástrojem by měl být krumpáč. Ať už dřevěný nebo kamenný. Díky nim můžete získat kamení nebo uhlí. Takže buď podle receptu na minepedii nebo sami si uděláme dřevěný krumpáč (Wood Pickaxe).

Pokud jste to už v receptech našli – skvělé. Ale asi jste určitě narazili na problém: „Ježiš, kde mám vzít ty tyčky co tu sou tak dole?“

Kde? Spíš jak! Vycraftěte si je! Těm tyčkám se anglicky říká Stick. Najděte v receptech a vycraftěte.

Hotovo? Výborně! Teď najděte nějakou skálu a zkuste s krumpáčem urvat kus šutrů. Držte myšku na bloku tak dlouho, dokud nepukne a nespadne na zem.

Stalo se tak? Skvělé! Nakopejte jich víc, a můžete si odškrtnout ze seznamu Kamení.

A jako další věc si můžete poskládat nějaký jednoduchý meč (Sword).

Dále, ještě než přejdeme k další kapitole si musíme najít nějaké uhlí. Ptáte se „Proč jako? Nechcu bejt špinavej“. Špinaví fakt nebudete. Neptejte se, a prostě ho najděte. Uvidíte, že to nakonec oceníte.

Další

5. Je libo chalupa, nebo panelák?

Fajn. Věci máme, dřevo máme. Teď to chce nějaký úkryt. Schovejte se do jeskyně, nebo si postavte jednoduchý domek někde uprostřed. V něm budete přebývat celou noc. Takže si dovnitř nezapomeňte připravit nějaké materiály, Workbench a více místa, ať se nenudíte.

Hotovo? Domek stojí? Skvělé. Teď jenom stačí čekat, než zajde slunce.

Přežíváme noc

6. Je tu tma jak v…

Ano. Je noc. Takže budeme potřebovat nějaký zdroj světla. Co takhle pochodeň (Torch)? Určitě jste se už naučili v receptech na minepedii hledat. Tak s chutí do toho znova.

Tak co, máte, nebo došlo dřevo? Pokud došlo dřevo, nachystat meč a opatrně bleskurychle skočit ukutat kousek stromu. Pokud nedošlo, tak nachystat meč! :D Nikdy nevíte, ale aspoň něco vidíte.

Pokud se vám noc moc táhne, a máte u sebe nějaký ten materiál, zkuste vycraftit další a další věci, které byste mohli potřebovat. Ráno vám pak mohou být užitečné.

7. Už svítá.

Výborně! Přežili jste první noc! Gratuluji! Ovšem pozor. I když venku krásně svítí, slepičky kdákají a krávy bučí, stále můžete potkat nehezké věci :) Proto noste meč stále u sebe.

A co dál? To už je na vás! Postavte si třeba ultrabezpečnou vilu. Nebo bazén! Pokud jste nebojácní, prozkoumejte podzemí. Budete ohromeni. A pokud vám už klasický svět nestačí, magická síla dokáže mnoho. Že této větě nerozumíte? Zkuste prozkoumávat Internet. Určitě na to přijdete.